Van dagelijks medicijnen naar dagelijks wandelen – Huisartsenpraktijk Oosterloo – Varsseveld

Terug naar overzicht

Van dagelijks medicijnen naar dagelijks wandelen

Alweer een hele tijd geleden is bij mij de diabetesziekte type 2 geconstateerd. Eerst is geprobeerd om dit via tabletten te bestrijden maar later moest ik ook dagelijks insuline gaan spuiten. De bloedsuikerwaarden bleven de laatste jaren echter aan de hoge kant. Met mijn vriendin heb ik erover gesproken om toch eens van die tabletten en de insuline af te komen of in ieder geval te verminderen. Ook het lezen van artikelen heeft me er bewust van gemaakt dat deze diabetes type 2 voornamelijk veroorzaakt wordt door een verkeerd levenspatroon en niet door alleen erfelijkheid.

 

Halverwege november 2019 ben ik, in overleg met de huisartsenpraktijk en een diëtiste, overgegaan op een gezondere levensstijl. Eén belangrijk aspect was het eten van koolhydraatarm brood in plaats van normaal brood. Daarnaast moet je natuurlijk goed opletten op wat je eet en drinkt en voldoende water drinken. Ook ben ik heel veel gaan wandelen met af en toe wat hardlopen. De waarden werden al snel beter en de kilo’s (werden) minder. Door deze resultaten en het plezier in het sporten kreeg ik steeds meer motivatie om hier mee door te gaan. Zelfs rond Kerst en oud en nieuw kon ik me goed bedwingen om op het eten te letten, terwijl ik wel van de lekkere dingen heb kunnen genieten.

 

Op 30 januari kreeg ik tijdens het wandelen een berichtje van Kristel uit de praktijk dat ik mocht stoppen met de insuline. Dat had ik zo snel, na 11 weken, zeker nog niet verwacht. Natuurlijk ben je dan blij en vooral ook erg dankbaar voor de mensen toe die mij erg steunen in deze tijd. En alle complimenten doen je dan ook heel goed. Ik mag mijn medicatie verminderen en ik kwam onder het gewicht dat ik 35 jaar geleden voor het laatst heb gewogen. Op dit moment ben ik 12 kg kwijt vanaf half november. In die zin is mijn doel behaald. Mooie dingen natuurlijk, maar ik besef me ook goed dat dit blijvend moet zijn. Voor mezelf wil ik weer nieuwe doelen gaan stellen. Proberen van alle tabletten af te komen, zorgen dat de waarden goed blijven en nog meer afvallen.

 

Ik hoop door dit verhaal andere mensen te stimuleren om dit ook te doen. Natuurlijk heb je een goede wil nodig en zul je tijd vrij moeten maken om genoeg te bewegen. Maar het resultaat mag er dan ook zijn en dat is heel belangrijk voor ieders toekomst.

 

Groeten,

Arno Heersink

Publicatiedatum: 17-06-2021